Nieuwsbrief mei

Dit is de eerste nieuwsbrief vanuit het LOBS, waarmee we proberen je op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van ons overleg en landelijk biologie-nieuws. Voor vragen, opmerkingen of suggesties staan wij altijd open!

Mail naar mail.lobs@gmail.com!

.

IN DEZE NIEUWSBRIEF:

Bestuur stelt zich voor ~ Jane Goodall in NL ~ WUR 100 jaar ~ Profileringsfonds UvA ~ Wat doet het LOBS? ~ Agenda ~ Columnestafette ~ Prijsvraag spreker NCBS ~ Dier van de Maand ~ LOBS-poster

 .

Bestuur stelt zich voor

Op 4 april mocht het LOBS-bestuur 2018-2019 het stokje overnemen van bestuur 2017-2018: helden Roan van Scheppingen en Jordy van Kampen, die met zijn tweeën het LOBS zo’n anderhalf jaar draaiende hebben gehouden. Bij dezen bedanken we hen graag nogmaals voor al hun inzet en het verrichte werk. Ook willen we ons als nieuw bestuur graag aan jullie voorstellen:

Roel Wouters
Voorzitter
Ik ben derdejaars biologiestudent en ik ben een aantal jaar geleden bij het LOBS terecht gekomen omdat ik destijds bestuurslid was van de Leidse Biologen Club. Als bioloog-in-spé houd ik mij vooral bezig met gedragsbiologie, ecologie en natuurbehoud met nadruk op socio-ecologische conflicten. Het is een eer dit jaar de taak als voorzitter op me te nemen.
Katinka den Nijs
Secretaris
Als student Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam ben ik veel bezig met hersenen en de biologische basis van menselijk gedrag. Afgelopen jaar kwam ik via Congo bij het LOBS, waar ik nu met veel plezier secretaris ben. Omdat ik volgend semester mag gaan studeren in Zweden, moet ik deze taken helaas wel vrij snel weer doorgeven. Wellicht iets voor jou? Mail ons!
Dion Zandstra
Penningmeester
Momenteel ben ik bezig met mijn vierde jaar bachelor Biologie aan de Universiteit Leiden. Ik ben geïnteresseerd in moleculaire biologie en doe op dit moment onderzoek in de biofysica. Vorig jaar secretaris in het bestuur van de Leidse Biologen Club en nu zal ik de functie van penningmeester in dit bestuur bekleden.
Suzanne van Dongen
Externe Betrekkingen
Ik ben nu vierdejaars Gezondheid & Leven aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, met de major Klinische Wetenschappen. Als enige in dit LOBS-bestuur ben ik momenteel nog Commissaris Onderwijs, en wel bij Gyrinus natans. De komende tijd zal ik binnen het LOBS de functie Externe Betrekkingen weer nieuw leven inblazen.

 .

Activiteiten en nieuws

Jane Goodall in Nederland

23 mei 20.00: Reasons for Hope
Carré Amsterdam – kaarten vanaf €44
24 mei 13.00: Lunch met Jane Goodall
Pakhuis de Zwijger Amsterdam – kaarten €50
24 mei 16.30: Lezing
Hogeschool van Amsterdam – volgeboekt
Gratis live-stream op verschillende locaties!

 

WUR 100 jaar en GNSK

Om dit te vieren organiseert Wageningen University & Research veel evenementen, waarond het hosten van het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK). Dat is hét grootste, jaarlijks terugkerende sportevenement voor studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen dat in 2018 alweer voor de 60e keer wordt georganiseerd. Dit jaar dus inWageningen op 8, 9 & 10 juni. Inschrijvingen zijn nu open, dus meld je snel aan!

Profileringsfonds @ UvA

Hoe worden bij jouw studievereniging bestuursbeurzen berekend? Bij de UvA was dit tot nu toe gebaseerd op het ledenaantal, waarnaar de hoeveelheid klokuren per bestuurder werd bepaald en een aantal maanden aan beurs uitgekeerd. Vanaf nu wordt tevens de activiteit van de vereniging meegenomen, zowel in kwantiteit als kwaliteit van wat er aan de leden wordt aangeboden. Afhankelijk van een speciale vragenlijst die je als bestuur invult, kan door een commissie 30% minder of meer dan de bestuursbeurs op eerdere berekening aan de bestuursleden worden toegekend.

 .

Wat doet het LOBS?

Het LOBS bestaat voornamelijk uit huidig en ex-bestuursleden die over het onderwijs gaan van hun studievereniging, maar staat open voor alle studenten biowetenschappen! Landelijke ontwikkelingen worden gemonitord en waar mogelijk gebundeld en verspreid. Een goed voorbeeld hiervan is het inlichten van studenten over master-keuzemogelijkheden, zowel via de site als onze jaarlijkse Masterdag. Ook wordt ieder jaar the National Conference Biology Students georganiseerd in het mooie Burger’s Zoo, waar interessante sprekers komen en studenten met hun thesis landelijke scriptieprijzen kunnen winnen.

Het LOBS is ook een manier om up-to-date te blijven van landelijke ontwikkelingen op onderwijsgebied en elkaar verder te helpen bij verenigingsgerelateerde problemen. Daarnaast willen we via deze nieuwsbrief relevante info voor studenten biowetenschappen sneller verspreiden. Het LOBS vergadert elke 1e woensdag van de maand in Utrecht. Interesse om mee te praten, een commissie in te gaan of ben je gewoon benieuwd? Mail ons en kom gerust een keertje kijken of het iets voor jou is!

 .

Agenda

Blijf op de hoogte van wat er op de planning staat bij het LOBS, op landelijk niveau en bij andere verenigingen:

 • 23 mei Wissel-ALV – Biologica (Wageningen)
 • 24 mei Jane Goodall livesteam (heel NL)
 • 25 mei ingang Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
 • 6 juni LOBS-vergadering – LOBS (Utrecht)
 • 7 juni Constitutieborrel – Biota Natura (‘s Hertogenbosch)
 • 7 juni Lustrum Bootfeest – Gyrinus (Amsterdam)
 • 8-10 juni Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (Wagening)
 • 13 juni Dies eindfeest: Planten – GLV Idun (Groningen)
 • 20 juni International “Viva la Voyage” Symposium – LBC (Leiden)
  ZOMERZOMERZOMERZOMERZOMER
 • 19 september LOBS-vergadering – LOBS (Utrecht)
 • 1-7 oktober Week van de Biologie – NIBI (heel NL)
 • 14 december National Conference Biology Students – Arnhem
 • 18 januari Landelijke Masterdag BiologieStudenten – Utrecht

 .

Winnaar maandelijkse columnestafette Bionieuws

 .

Prijsvraag

Welke (neuro)bioloog/medicus zie jij graag in real life spreken?
Laat ons weten wie we volgens jou voor het NCBS 2018 moeten vragen! Als door jouw tip deze onderzoeker daadwerkelijk komt spreken, krijg je een gratis kaartje voor toegang tot het congres (inclusief Burger’s Zoo). Zo kun je jouw droomonderzoeker in real life bewonderen!

 .

Dier van de week

Het dier van de week is de Homarus gammarus, beter bekend als de noordzeekreeft of European LOBSter. Deze soort leeft uitsluitend in een marien milieu en kent een verspreiding van de Oostzee tot aan de Middellandse zee. Ze zijn van nature grijs/grauw van kleur en worden pas rood na het koken doordat de kleurstof astaxanthine vrijkomt na denaturatie van eiwitten.

 

LOBS-Promotieposter gemaakt door Samantha Popma van Biologica.
Klik op de afbeelding om de PDF te downloaden – feel free to use!

NCBS 2017 – Bedankt!

LOBS organiseert het National Congres Biology Students

Op acht december 2017 reisden meer dan 150 geïnteresseerden in de biologie af naar Burger’s Zoo in Arnhem om daar de derde editie National Congres BiologyStudents, georganiseerd door de Landelijke Overleg BiologieStudenten, bij te wonen. Ondanks het gure weer zijn wij erg content met het eindresultaat en de sneeuw. Een geslaagde dag vol nieuwe inzichten en contacten.

Wij van het LOBS zijn erg dankbaar voor deze fantastische, maar vooral interessante dag. Ook dit jaar lag het niveau hoog en presenteerden drie bachel0r- en drie masterstudenten hun scripties. Emma van Grinsven (BSc) en Mariska Simpson (MSc) gingen met de felbegeerde Darwin aan de haal. Daarnaast gaven prof. dr. Irene Pepperberg en drs. Jan Hooimeijer interessante lezingen over de cognitie van papegaaien.

Wij eerste instantie alle deelnemers en gasten die naar Arnhem zijn gereisd om aanwezig te zijn op deze dag. Daarnaast bedanken wij natuurlijk Burger’s Zoo, het Nederlands Instituut voor de Biologie en de universiteiten die deze dag mogelijk hebben gemaakt.

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de volgende editie weer gestart. Dus houd de mediakanalen van het LOBS in de gaten voor meer informatie en wie weet presenteer jij aankomende editie je scriptie!

Nogmaals willen wij eenieder bedanken voor deze fijne dag.

Tot de volgende keer,

Roan van Scheppingen

Voorzitter LOBS 2017|2018

Visie Engelstalige bachelor

Het Landelijk Overleg BiologieStudenten (LOBS) is een vereniging waar alle studieverenigingen zijn aangesloten die de opleiding (Toegepaste) Biologie vertegenwoordigen. Middels maandelijkse vergaderingen delen de verenigingen kennis en zorgen over het onderwijs met elkaar. Daarnaast verbindt het LOBS de verschillende disciplines binnen de biologie met elkaar door het organiseren van activiteiten en evenementen.

De afgelopen tijd heeft het LOBS een visie op de Engelstalige bachelor geformuleerd. Lees hier onze “Visie Engelstalige bachelor“.

De LCBS winnaars 2016

Hierbij presenteren wij met trots de opvolgers van Tessa en Esther: de winnaars van het Landelijk Congres Biologie Studenten 2016! Patricia Ogger (BSc) en Rob Schmitz (MSc), van harte gefeliciteerd met het winnen van De Darwin! Ook Mitchel Bourne van harte gefeliciteerd met het winnen van de posterprijs! Alle deelnemers hartelijk bedankt voor jullie deelname en interessante praatjes en alle bezoekers hartelijk bedankt voor het bezoeken van het LCBS. Tot volgend jaar! Meer foto’s volgen snel.

1

LCBS Winners 2016

We proudly present the successor of Tessa and Esther: the winners of the National Biology Student Congress of 2016! Patricia Ogger (Bsc) and Rob Schmitz (Msc), congratulations with winning the Darwin! We would also like to congratulate Mitchel Bourne with winning the poster price! We would like to thank all contestants for their participation and interesting presentations, and of course thank you to all visitors for visiting the LCBS. We would like to see you next year!

1

Columnestafette

columnestafette

Ook dit jaar starten Bionieuws en LOBS weer een column-estafette, waarbij studenten van de acht aangesloten studieverenigingen de column bij toerbeurt verzorgen. De columnwedstrijd verplaatst zich hierbij als het ware in de loop van het studiejaar van Groningen naar Leiden. De winnende column van iedere ronde wordt gepubliceerd in Bionieuws en aan het eind van de estafette kiest de redactie een algehele winnaar in de zomer van 2017. Deze winnaar krijgt dan de Bionieuws-Columnprijs, een oorkonde en 100 euro!

Bionieuws hoopt dat alle biologiestudenten laten zien dat ze een mening hebben en die ook met vak- en studiegenoten willen delen. Voor meer informatie kun je vanaf twee weken voor de deadline terecht bij je eigen studievereniging.

Vereisten:
De column dient een lengte te hebben van 300 woorden. Het onderwerp is hierbij in principe vrij, maar dient wel een relatie te hebben met biologie. De Bionieuws-redactie beoordeelt inzendingen op criteria als leesbaarheid, originaliteit en argumentatie. De auteur moet student zijn en aangesloten bij een van de studieverenigingen. Stuur de column voor de voor jouw studievereniging geldende deadline naar redactie@bionieuws.nl.

Deadline per studievereniging:
GLV Idun: 20 oktober
Gyrinus natans: 24 november
BeeVee: 12 januari 2017
Biologica: 9 februari
UBV: 9 maart
Congo: 13 april
LBC: 18 mei
Biota Natura: 15 juni

De Darwin voor Esther

Na de ervaringen van Tessa is het tijd voor het verhaal van Esther. In onderstaand stuk vertelt zij hoe zij zich voorbereidde op het LCBS, hoe ze de dag zelf beleefde en wat haar allemaal te wachten staat. De deadline voor het inzenden van je scriptie is zondag 2 oktober. Twijfel je nog? Lees dan snel de motiverende woorden van Esther!

Lees het volledige interview via de link hieronder:
Interview Esther

De Nieuwe Generatie. Een biologische kijk op de toekomst van de mens

De Nieuwe Generatie is geschreven door achttien honoursstudenten van het departement Biologie van de Universiteit Utrecht. Het honoursprogramma biedt hen de mogelijkheid om extra uitdagingen aan te gaan, ter verbreding en verdieping van het bestaande bachelorprogramma. Gezamenlijk hebben deze achttien studenten hun hoofd gebogen over de toekomst van de mens en hun bevindingen beschreven in dit boek. In De Nieuwe Generatie wordt een biologische kijk gegeven op de toekomst van de mens. Het boek beschrijft de problemen die de mensheid in de toekomst gaat tegenkomen en inventariseert hoe we deze problemen kunnen voorkomen of verhelpen. Ieder hoofdstuk is gereviewd door wetenschappelijke experts.

Voor meer informatie klik hier.

 

Symposium of Biology Student’s Research Society

The Third Symposium of Biology Student’s Research Society will take place from the 19th till 22th of October 2016 in Ohrid Macedonia.
Students will have the opportunity to present their own work on the symposium. All student’s presentations must be prepared as poster. Further, the organisation committee will select whom will receive the opportunity to present their work as an oral presentation.

If you would like a chance to present in Ohrid Macedonia at the symposium : please register at idsbiolozi@gmail.com by sending the Registration form for each of the abstracts of the presentations.

You can find the registration form here.
For further information please see the official website or download the invitation here: Macedonia – Symposium Invitation

Masterdag 2016

De masterdag bio-wetenschappen 2016 was weer een groot succes! Met weer meer dan 50 masters en tracks was het de grootste masterdag tot nu toe! Wij willen graag alle sponsoren, universiteiten, maar ook zeker ook onze bezoekers bedanken. Zonder jullie was deze masterdag niet mogelijk!

Ook volgend jaar zal er weer een masterdag georganiseerd worden, dus houd deze website en onze facebookpagina goed in de gaten!

Top