Rijksuniversiteit Groningen

Bachelor Biologie

Biologie in Groningen is een driejarige voltijds bachelor. Karakteristiek voor de opleiding is dat vrijwel alle aspecten van biologie in de opleiding worden behandeld en dat je je langzaam kan specialiseren naar de richting die het beste bij je past. De bachelor biologie is opgedeeld in verschillende majorrichtingen, namelijk ecologie, biomedische wetenschappen, gedrag- en neurowetenschappen, moleculaire biologie en algemene biologie. Daarnaast is er de mogelijkheid om majorrichtingen van de opleiding Life Science & Technology te volgen (de majors biomedische technologie en medisch farmaceutische wetenschappen). Dit is mogelijk omdat biologie en LS&T een gemeenschappelijk eerste jaar hebben, samen met de opleiding farmacie. In dit jaar kan dus gemakkelijk en zonder studievertraging overgestapt worden. Dit maakt de brede basis van biologie dus nog wat breder.

De visie van de opleiding is dat je zo breed mogelijk begint om alle opties af te wegen en dan pas kiest welke kant je precies op wilt. Bij deze opleiding wordt gewerkt met een blok-rooster. Dit houdt in dat er maar 1 vak tegelijk gevolgd wordt en dat de vakken in blokken van 3 weken op elkaar aansluiten. Elk vak wordt aan het einde van de 3 weken met een tentamen afgesloten. Hierdoor is de werkdruk goed verdeeld en zijn er geen tentamenweken. Er is erg veel keuze binnen de bachelor en door dit blok-systeem is het rooster-technisch makkelijk om precies de vakken te volgen die je wilt doen.

Jaar 1

Het eerste jaar is, zoals eerder genoemd, samen met studenten van LS&T en bij enkele vakken ook met studenten van farmacie. Vrijwel elk aspect van de biologie wordt in het eerste half jaar van de opleiding behandeld en vervolgens moet voor het tweede halfjaar heel globaal een richting gekozen worden. Het tweede halfjaar bestaat uit een aantal algemene vakken en een paar vakken die bij de richting passen. Naast gewone vakken zijn er ook een aantal practicumvakken waarbij kennis wordt gemaakt met labwerk en anatomie. Aan het einde van het eerste jaar moet de definitieve majorrichting gekozen worden.

Deze link leidt naar het rooster van de eerstejaars vakken.

Jaar 2/3

Het tweede en derde jaar van de bachelor staan in het teken van keuzevakken. Er zijn weinig vakken die verplicht zijn, dus er is erg veel ruimte om je vakkenpakket zo in te richten als je zelf wilt. Veel vakken kunnen dan ook zowel in het tweede als in het derde jaar gevolgd worden. Op deze manier kun je binnen een majorrichting nog keuzes maken om de richting het beste bij je te laten passen. In de major algemene biologie mag uit alle vakken die er zijn gekozen worden.

Het eerste halfjaar van het derde jaar volgende de studenten een minor binnen of buiten de faculteit. Daarna worden er weer biologie vakken gevolgd. In het derde jaar kunnen er daarnaast ook een aantal research cursussen gevolgd worden en moet er een scriptie geschreven worden.

Meer informatie

Meer informatie? Klik hier.

Vragen kunnen gemaild worden naar de studieadviseur van biologie.
Trudeke Sanders.
Email: .a.sanders@rug.nl