Nieuwsbrief mei

Dit is de eerste nieuwsbrief vanuit het LOBS, waarmee we proberen je op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van ons overleg en landelijk biologie-nieuws. Voor vragen, opmerkingen of suggesties staan wij altijd open!

Mail naar mail.lobs@gmail.com!

.

IN DEZE NIEUWSBRIEF:

Bestuur stelt zich voor ~ Jane Goodall in NL ~ WUR 100 jaar ~ Profileringsfonds UvA ~ Wat doet het LOBS? ~ Agenda ~ Columnestafette ~ Prijsvraag spreker NCBS ~ Dier van de Maand ~ LOBS-poster

 .

Bestuur stelt zich voor

Op 4 april mocht het LOBS-bestuur 2018-2019 het stokje overnemen van bestuur 2017-2018: helden Roan van Scheppingen en Jordy van Kampen, die met zijn tweeën het LOBS zo’n anderhalf jaar draaiende hebben gehouden. Bij dezen bedanken we hen graag nogmaals voor al hun inzet en het verrichte werk. Ook willen we ons als nieuw bestuur graag aan jullie voorstellen:

Roel Wouters
Voorzitter
Ik ben derdejaars biologiestudent en ik ben een aantal jaar geleden bij het LOBS terecht gekomen omdat ik destijds bestuurslid was van de Leidse Biologen Club. Als bioloog-in-spé houd ik mij vooral bezig met gedragsbiologie, ecologie en natuurbehoud met nadruk op socio-ecologische conflicten. Het is een eer dit jaar de taak als voorzitter op me te nemen.
Katinka den Nijs
Secretaris
Als student Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam ben ik veel bezig met hersenen en de biologische basis van menselijk gedrag. Afgelopen jaar kwam ik via Congo bij het LOBS, waar ik nu met veel plezier secretaris ben. Omdat ik volgend semester mag gaan studeren in Zweden, moet ik deze taken helaas wel vrij snel weer doorgeven. Wellicht iets voor jou? Mail ons!
Dion Zandstra
Penningmeester
Momenteel ben ik bezig met mijn vierde jaar bachelor Biologie aan de Universiteit Leiden. Ik ben geïnteresseerd in moleculaire biologie en doe op dit moment onderzoek in de biofysica. Vorig jaar secretaris in het bestuur van de Leidse Biologen Club en nu zal ik de functie van penningmeester in dit bestuur bekleden.
Suzanne van Dongen
Externe Betrekkingen
Ik ben nu vierdejaars Gezondheid & Leven aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, met de major Klinische Wetenschappen. Als enige in dit LOBS-bestuur ben ik momenteel nog Commissaris Onderwijs, en wel bij Gyrinus natans. De komende tijd zal ik binnen het LOBS de functie Externe Betrekkingen weer nieuw leven inblazen.

 .

Activiteiten en nieuws

Jane Goodall in Nederland

23 mei 20.00: Reasons for Hope
Carré Amsterdam – kaarten vanaf €44
24 mei 13.00: Lunch met Jane Goodall
Pakhuis de Zwijger Amsterdam – kaarten €50
24 mei 16.30: Lezing
Hogeschool van Amsterdam – volgeboekt
Gratis live-stream op verschillende locaties!

 

WUR 100 jaar en GNSK

Om dit te vieren organiseert Wageningen University & Research veel evenementen, waarond het hosten van het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK). Dat is hét grootste, jaarlijks terugkerende sportevenement voor studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen dat in 2018 alweer voor de 60e keer wordt georganiseerd. Dit jaar dus inWageningen op 8, 9 & 10 juni. Inschrijvingen zijn nu open, dus meld je snel aan!

Profileringsfonds @ UvA

Hoe worden bij jouw studievereniging bestuursbeurzen berekend? Bij de UvA was dit tot nu toe gebaseerd op het ledenaantal, waarnaar de hoeveelheid klokuren per bestuurder werd bepaald en een aantal maanden aan beurs uitgekeerd. Vanaf nu wordt tevens de activiteit van de vereniging meegenomen, zowel in kwantiteit als kwaliteit van wat er aan de leden wordt aangeboden. Afhankelijk van een speciale vragenlijst die je als bestuur invult, kan door een commissie 30% minder of meer dan de bestuursbeurs op eerdere berekening aan de bestuursleden worden toegekend.

 .

Wat doet het LOBS?

Het LOBS bestaat voornamelijk uit huidig en ex-bestuursleden die over het onderwijs gaan van hun studievereniging, maar staat open voor alle studenten biowetenschappen! Landelijke ontwikkelingen worden gemonitord en waar mogelijk gebundeld en verspreid. Een goed voorbeeld hiervan is het inlichten van studenten over master-keuzemogelijkheden, zowel via de site als onze jaarlijkse Masterdag. Ook wordt ieder jaar the National Conference Biology Students georganiseerd in het mooie Burger’s Zoo, waar interessante sprekers komen en studenten met hun thesis landelijke scriptieprijzen kunnen winnen.

Het LOBS is ook een manier om up-to-date te blijven van landelijke ontwikkelingen op onderwijsgebied en elkaar verder te helpen bij verenigingsgerelateerde problemen. Daarnaast willen we via deze nieuwsbrief relevante info voor studenten biowetenschappen sneller verspreiden. Het LOBS vergadert elke 1e woensdag van de maand in Utrecht. Interesse om mee te praten, een commissie in te gaan of ben je gewoon benieuwd? Mail ons en kom gerust een keertje kijken of het iets voor jou is!

 .

Agenda

Blijf op de hoogte van wat er op de planning staat bij het LOBS, op landelijk niveau en bij andere verenigingen:

 • 23 mei Wissel-ALV – Biologica (Wageningen)
 • 24 mei Jane Goodall livesteam (heel NL)
 • 25 mei ingang Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
 • 6 juni LOBS-vergadering – LOBS (Utrecht)
 • 7 juni Constitutieborrel – Biota Natura (‘s Hertogenbosch)
 • 7 juni Lustrum Bootfeest – Gyrinus (Amsterdam)
 • 8-10 juni Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (Wagening)
 • 13 juni Dies eindfeest: Planten – GLV Idun (Groningen)
 • 20 juni International “Viva la Voyage” Symposium – LBC (Leiden)
  ZOMERZOMERZOMERZOMERZOMER
 • 19 september LOBS-vergadering – LOBS (Utrecht)
 • 1-7 oktober Week van de Biologie – NIBI (heel NL)
 • 14 december National Conference Biology Students – Arnhem
 • 18 januari Landelijke Masterdag BiologieStudenten – Utrecht

 .

Winnaar maandelijkse columnestafette Bionieuws

 .

Prijsvraag

Welke (neuro)bioloog/medicus zie jij graag in real life spreken?
Laat ons weten wie we volgens jou voor het NCBS 2018 moeten vragen! Als door jouw tip deze onderzoeker daadwerkelijk komt spreken, krijg je een gratis kaartje voor toegang tot het congres (inclusief Burger’s Zoo). Zo kun je jouw droomonderzoeker in real life bewonderen!

 .

Dier van de week

Het dier van de week is de Homarus gammarus, beter bekend als de noordzeekreeft of European LOBSter. Deze soort leeft uitsluitend in een marien milieu en kent een verspreiding van de Oostzee tot aan de Middellandse zee. Ze zijn van nature grijs/grauw van kleur en worden pas rood na het koken doordat de kleurstof astaxanthine vrijkomt na denaturatie van eiwitten.

 

LOBS-Promotieposter gemaakt door Samantha Popma van Biologica.
Klik op de afbeelding om de PDF te downloaden – feel free to use!